Friday, March 20, 2009

Iman Oh Iman...Kenapa Malas Tulis??

4 this n3 cam excited lak nak stori about si Iman.My beloved son yg sorang nie...this coming 25th Mac Iman akan menyambut birthday yg ke-4.Since dia ke tadika nie, rutin harian dia pun dah semakin teratur.Dia dah tau kena tido awal coz esok nak g skolah..& he also learn how to wake up early.

B4 this, selalu jer tdo lambat..naik isau dibuatnya..usually kalo ari skolah Iman akan mkn nasi awal..x nyempat dah tgu abah blk lunch hour tu, pastu dia main2 jap..mandi manda jap...pastu 4 sure dia terlena di buai mimpi...sebabnya...

"adoiii..letih aa blk koyah nie..."- nak tgelak lak bila dgr ayat2 yg kuar dr mulut dia..itu psl ler pas blk jer trus mintak nasi.Time hantar dia ke tadika sempat jugaklah merisik khabar si Iman nie ngan cikgu2 dia. Bermacam2 cite yg cikgu bagitau yang terkadang tu membuatkan sy malu sendiri ngan perangai dia.
1st time tanya, cikgu ckp Iman nie bkn jenis bdk yg duduk diam..itu mmg sy dah agak laa...tp yg t' kejut nya bila cikgu ckp..kalo berkawan..dia x nak kawn ngan sume org..pilih2 geng dia jer..bila ada org lain nak main sesama, dia marah lak..adoiii...

Bila 2nd time tanya cikgu dia, cite lain lak timbul,cikgu ckp Iman x nak baca hadis...bila cikgu ckp 'Sabar Itu Separuh Daripada Iman', "Kebersihan itu Separuh Daripada Iman"...dia marah cikgu lak..pastu dia tanya cikgu.." nape cikgu sebut nama Iman jer..sebut aa nama Amin ngn Firdaus (nama kwn2 dia)...adoii...tergelak cikgu bila cite hal nie...mcm2 hal ler bdk Iman nie...

Kalo tanya dia buat apa kat sekolah,dia mesti jwb.."main, nyanyi2.." kalo tanya blajar apa kat sekolah...memanjang jwbnyer "blaja alif, ba, ta ngan 'a' "....yg paling sronok time blk umah, dia mesti sibuk nak suh sy dengar dia nyanyi...ada lagu kucing, lagu gajah, lagu rama2...cpat benar menghafal kalo bab lagu2 nie...sy pun menadah ler telinga biarpun antara paham ngan x jer...bila dah byk2 kali dia nyanyi baru ler sy leh pahamm...mmg excited sguh ler kalo time dia nyanyitu.....antara lirik2nya...

Lagu Kucing


Mana kucing...mana kucing

Di dapur...di dapur..

Makan Ikan goreng
Makan Ikan goreng
Miaw...Miaw...Miaw...
hahaha...sy pun dah ingat lagu2 Iman nie..


Lagu Gajah.

Gajah hidung panjang,

Badan besar hitam,

Kaki bagai tiang
Telinga macam
kipas
Jalan bongkok-bongkok
Tapi takut tikus
Kuat tolak pokok
Dummmmm (siap buat aksi tolak ummi)
Allah Maha Besar
Lagi Maha Kudus
(Ntah betul ke idak..itu ler yg sy paham)


Bila tanya cikgu, cikgu kata kalo nyanyi2 tu...dia sronok laa..cikgu pun ckp dia suka nyanyi lagu kucing ngan gajah...patut ler bleh ingat..lagu pebret dia upa2nyer..

Tp kalo cikgu suh tulis2 dlm buku..Iman x nak..pastu dia ckp ngan cikgu "Iman lapar aaa cikgu"..."Iman ngantuk aa cikgu.." semuanya alasan sbb xnak menulis...malu btul time cikgu cite nie....pastu cikgu trus ckp..."biasa aa bdk2 4thn..payah skit nak berdisiplin...amik masa.."..ntah2 cikgu tu dah prasan muker sy dah semacam mnahan malu dek perangai si Iman.
Tp sy mmg prasan pun, kat umah pun camtu..x smpai 5min kalo suh tulis..mmg dia x suka sgt dok kat kursi tulis2....Kdg2 timbul gak prasaan isau sy ngan Iman nie...dok terpk gak..ker lum masanya lg dia nak menulis..isau takut terbawk2 perangai malas menulis dia tu sampai 5/6 thn..hopefully xde ler sampai camtu.

Yg latest plak..cikgu ckp pandai merajuk lak skang nie...skit2 nak msuk bawah meja...kalo mood dia elok..cikgu ckp ok aaa...adoii....pening kepalaku.....pastu sy tanya ler Iman...nape sampai merajuk2 kat sekolah...selambe menjawab.."yea aaa..Iman x nak wat kije koyah...Iman dok aa bwh meja..." masyaallah....tepuk dahi jer laaa...

2 comments:

Axl said...

untungnya Iman, umur 4 tahun dah berpeluang ke sekolah. Semoga menjadi insan berguna pada ibubapa, bangsa dan agama suatu hari nanti.

k a s e h K A M I said...

Anak-anak kami alhamdulillah tak ada masalah dlm pelajaran ni. Yang sulung masa 5 tahun dah lancar membaca, yg kedua (iman juga tp pempuan) masa 4 tahun dah lebih lancar dr abg dia baca, BM dan BI. Skrg ni dah 5 thn, ujian spelling 10 words every friday dari awal tahun tak pernah salah. Alhamdulillah.. Mungkin sebab masa mengandungkan budak2 ni umi dia masa tu belajarlah.. mengajarlah.. mungkin sebab tu budak2 ni memang suka dengan buku. Pernah sekali pergi pasar malam dgn atuk diorang. Atuk diorang beli mainan, saya beli buku. Bila sampai rumah, atuk dia letak mainan, saya letak buku. Anak-anak saya ambil buku dulu. Baca, buat dan bila dah puas, baru dia ambil mainan yg atuk dia beli tu. Satu lagi, sebagai ibu bapa kena selalu tanamkan perkara-perkara yg menyeronokkan tentang ilmu, tentang keseronokan bila jadi pandai dan apa2 je lah yg kita rasa boleh menaikkan semangat dia. Selain tu, kita juga kena tunjukkan contoh yg kita juga suka baca buku dan buat kerja (mcm menulis)depan dia. Nanti lama2 dia juga akan turut seronok ikut apa yg kita buat.. Wallahu'alam.. :)