Wednesday, January 12, 2011

Gempar!! Mayat Atas Kubah Masjid Nabawi Sharif

Selain Masjid Nabawi, tempat bersejarah yang lain di kota Madinah adalah kawasan Makam Baqi. Orang Malaysia biasa memanggilnya ‘perkuburan Bakek’. Di tempat itulah dimakamkan para imam ahlulbait, keluarga nabi, dan juga para sahabat termasuk kalangan syuhada. Dahulu, tempat tersebut cukup rapi dengan bangunan dan kubah tempat orang berkumpul untuk berziarah. Sehingga akhirnya, kelompok Wahabi menguasai Jazirah Arab.

Secara berperingkat dan dengan alasan yang rapuh, pada hari Rabu 8 Syawal 1345 H bertepatan dengan 21 April 1925, pemakaman Baqi dihancurkan secara total oleh Raja Abdul Aziz dari Arab Saudi. Pada tahun yang sama, beliau juga menghancurkan makam manusia suci di Jannatul Mualla (Mekkah) di mana ibunda Nabi Muhammad (Siti Aminah as.), isteri Nabi, nenek dan saudara mara Nabi dimakamkan.

Photobucket

**Makam Baqi Pada Tahun 1903**

Ada satu bangunan berkubah yang belum dihancurkan iaitu Kubah Hijau Nabi. Ada sebuah kisah tentang usaha penghancuran kubah Masjid Nabawi yang boleh diambil hikmahnya oleh kita. Inilah sebuah mukjizat yang telah terjadi sekitar 90 tahun yang lalu yang disampaikan oleh Syekh Az-Zubaidi.

Seseorang yang ditugaskan untuk meruntuhkan Kubah Masjid Nabawi di mana di dalamnya terdapat makam Nabi Muhammad SAW namun, ketika orang tersebut memanjat kubah dan memulakan meruntuhkannya, tiba-tiba sebuah kilat menyambarnya dan dia maut serta merta. Tidak ada seorang pun yang mampu memindahkan mayat tersebut dari atas kubah.

Dikisahkan pula, ada seorang soleh dari Madinah yang dalam mimpinya mendengar sebuah suara yang mengatakan bahwa tidak ada seorangpun yang mampu mengangkat mayat tersebut dari kubah. Perkara itu sebagai sebuah peringatan dan pengajaran bagi mereka yang berfikir dan berusaha untuk merobohkannya di masa akan datang!

Akhirnya, mayat tersebut tetap berada di atas kubah dan ditutup dengan kotak hijau agar tidak dilihat oleh orang ramai.

PhotobucketAlign Center

**Sumber **

No comments: