Saturday, April 25, 2009

Apam Gula Hangus


Apam nie dah lama gak buat.Iman yg beriya bila dah lama sgt umminyer x buat kuih. Jenjalan kat Myresipi, terjumpa lah resipi nie..rasa cam simple jek..itu psl ler buat gak utk si Iman. Resipi nie kopipes jer dr MR..wat pun half jer dr resipi sebenar...dpt ler dlm 7 bekas tu..elok2 jer skali kukus..Sedap gak apam nie..lembutt jer..



Bahan-bahan

* 2 biji telur
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air
* 1/2 cawan minyak masak
* 2 sudu besar marjerin
* 2 sudu susu pekat
* 1 sudu teh soda bikarbonat.
* 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

No comments: