Thursday, July 10, 2008
Choc Moist Cake
Kek ni wat msa nak blk kg aritu...resipi nie dr umah k. ummi..ida copy jer tempek sini..halal yea k ummi...mmg sodapp laa kan...lenkali mesti wat lg nie..iman ckup suka nie...dah puas mkn kek..dirembatnyer choc yg topping tu..mekasih yerr k ummi..
Bahan:-
1 cawan margerin/butter
1 3/4 cawan sugar (*ida guna 1 1/2 jer)
3 biji telor
2 1/2 cawan tepung serbaguna
6 sudu makan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu teh garam
Topping:-
300 gm coklat masakan
200 gm whipping cream (* x buh pun..coz xde..guna susu cair 1 sd)
1 teaspoon butter
(*Masak secara double boiler hingga berkilat dan sebati. Sejukkan sebelum disapu atas kek)
Cara Membuat:-
Preheat oven ke suhu 175 deg. celcius. Griskan loyang ukuran 9x 13". Ayak bersama tepung, baking powder, serbuk koko dan garam. Putar margerin dan gula hingga ringan dan gebu. Masukkan telor satu persatu, putar dan masukkan esen vanila sambil diputar terus. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar dan gaul/putar perlahan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 - 45 minit/hingga masak. Biarkan sejuk atas wire rack. Garnish dengan topping coklat.
Labels:
Resipi-Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment