Wednesday, January 16, 2008

Puding Roti Karamel

Masa buat nie,Ida guna buah laici..buat dlm loyang kecik jer..cukup laa utk kami 3 beranak nie..yg penting senang & sedapp ..try lerr.

Bahan A:
3 sd besar gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti

Bahan B
3 keping roti gardenia
200ml susu cair
200ml air buah dari fruit cocktal/apa2 jer laa buah dlm tin tu
1 biji telur
2 sd besar gula(kalo yg x suka manis sgt,xyah msk pun xpe,dah manis ngan karamel tu.)
1 sudu kcl esen vanilla
1 sudu besar tepung kastad

Hiasan
buah2 dlm tin td

Cara:
Buat gula hangus dulu,msk gula dlm loyang,msk dengan api paling kecil sampai gula jd perang,jgn lama2 nnt gula jd pahit.
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali buah2 tu
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis/alumunium foil
5. Kukuskan selama 15@20 minit.
Kukus dengan api sederhana,jgn besar sgt, nnt puding x lawa.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah
8. Sejukkan dlm peti sejuk...hidangkan sebagai dessert.

No comments: