Tuesday, June 10, 2008

FaKtA TenTanG MinYaKSila bukak mata luas2..tgk nie..

Baru-baru ini dalam akhbar tempatan,kerajaan telah keluarkan satu statistik kononnya harga minyak di Malaysia adalah yang paling rendah di antau ini.kemudian mereka membandingkan harga minyak Malaysia dengan harga minyak di Thailand,Singapura dan Filipina.Persoalannya sekarang apakah asas perbandingan tersebut sedangkan negara2 tersebut bukan pengeluar minyak.Hujah seperti inilah yang digunakan oleh barisan nasional untuk memperbodohkan orang kampung.Daripada data di atas, membuktikan propaganda kerajaan palsu dan tidak benar.Kesemua negara pengeluar minyak di atas harga minyak adalah dibawah RM1 seliter. Ada sesetengah alasan mengatakan keluaran kita tak sebanyak Arab Saudi yang mengeluarkan sejuta tong sehari. Menurut kerajaan , pengeluaran minyak kita adalah 700 ribu tong sehari.Berdasarkan ratio pengeluaran minyak antara Arab Saudi dan Malaysia, 1 juta :700 ribu. Sepatutnya harga minyak Malaysia dalam lingkungan RM 0.30 shj. Kenapa Arab Saudi boleh kekalkan harga minyak pada RM 0.19 sen seliter, tetapi M'sia Rm 2.70 seliter???? Bukankah jauh bezanya??? Bagaimana pula dengan Venezuela yang jumlah penduduk hampir sama dengan Malaysia,boleh kekalkan harga RM0.16 sen seliter sahaja??Ini menunjukkan ada sesuatu yang tak kena dalam menguruskan hasil minyak negara,


Ketika Dato'Seri Anwar Ibrahim menjawat jawatan Menteri Kewangan M'sia,harga minyak dikekalkan pada RM1.10 seliter.Bagaimana beliau boleh mengekalkan harga minyak selama 8 tahun.Sedangkan harga minyak dunia naik mendadak ketika perang teluk di Iraq??? Pd masa yg sama juga pembangunan dan projek2 byk dijlnkan dlm negara tanpa perlu menaikkan harga minyak. Tetapi pemimpin kerajaan beri alasan utk naikkan harga minyak supaya duit t'sebut dpt tampung projek pembangunan.masalah sekarang, projek [pembangunan utk faedah siapa??? Rakyat atau kroni??? Berapa kerat org yg dpat faedah dari koridor pemabangunan di sana sini???


Subsidi minyakyg ditanggung kerajaan mencapai 35 billion setahun.BN bersungguh-sungguh utk mengurangkan subsidi minyak ini. Kerana kalau harga minyak tdk dinaikkan dgn segera ianya akan mengganggu peruntukkan kerajaan bg membangunkan koridor2 di seluruh negara yg bernilai ratusan billion.


Yg org asyik berhujah ialah harga minyak perlu dinaikkan kerana harga minyak dunia telah naik.Ada yg mengatakan ini masalah global. So, yg kita kena fikir ialah kenapa nak risau tentang harga minyak dunia melambung naik,kerana sepatutnya sbg negara pengeluar minyak, M'sia seharusnya gembira, kerana bila harga minyak naik pendapatan Petronas jd berlipat ganda. So, apa masalahnya???Walaupun M'sia ada mengimport minyak dari luar utk kegunaan tempatan, tp bila dah net off dr pendapatn eksport, masih untung besar lg.


Adakah negara akan bankrap kalau turunkan harga minyak??? sudah tentu tidak.Sila lihat statistik di bawah. Allocation utk mega projek:


Koridor Utara : RM 17.5 Billion


Koridor Timur : RM 112 Billion


Wilayah Iskandar : RM 47 Billion


Koridor Sabah: RM 105 Billion


Koridor Sarawak : RM 107 Billion


Bila kerajaan membuat pelan untuk pembangunan projek di atas, sudah tentulah kerajaan mempunyai wang yang banyak.Jd jika kerajaan sanggup membelanjakan ratusan billion utk projek pembangunan seperti di atas yg hanya boleh dimanfaatkan oleh segelintir rakyat shj,kenapa nak tampung subsidi 35 Billion setahun pun tam mampu?? Mana yg lebih penting? Mana yg perlu diutamakan? Kebajikan rakyat atau projek mega?


Bila menteri kabinet beri komen tentang ekonomi,semaunya kata yg bagus2,tp bila ckp soal subsidi minyak,dah ckp lain pulak.So, kalau Dato Najib kata turunkan harga minyak akan buat negara bankrup,bagaimana dgn projek ratusan billion di atas??Tak bakrupkah negara dengan projek ratusan billion tersebut? Perlu di ingat bahawa di samping pendapatn hasil petroleum, negara juga mempunyai hasil dr sumber lain spt getah,sawit,balak, dan cukai lain2 lg.Pendapatan tahunan negara kalau diambil kira harga minyak yg melambung naik bakal mencecah 200 billion setahun.Dari jumlah tersebut , kenapa susah sgt nak sumbangkan 50billion utk beri subsidi pd rakyat?


Dr dulu, kini dan selamanya ..rakyat kena berkorban demi negara sedangkan menteri2 yg buat keputusan tdk pernah ambil langkah utk berkorban demi rakyat.Apa salahnya dlm menghadapi kenaikan harga minyak ini para menteri buat keputusan bhwa elaun bg wakil rakyat dipotong 20 % ke, elaun wakil rakyat akan dikenakan cuaki ke, tubuhkan tabung khas yg mana dananya diperolehi oleh potongan elaun wakil rakyat bg menangani kenaikkan harga minyak .


Ini tdk, hanya rakyat yg disuruh berkorban sedangkan menteri dan wakil rakyat khususnya BN dpt elaun itu, dpt elaun ini,kereta free, minyak free,mkn free, minum free, claim sana, claim sini, x cukup dgn itu, siap rembat duit rakyat sana sini.Mcm mana diaorang suruh kita berkorban sedangkan diaorang sbg pemimpin tak menunjukkan yg diaorg nak berkorban sama.Nak suh rakyat ubah cara hidup kononn, nak ubah cam mana lg nyer?? dah semua harga brg naik,bukan brg kehendak jer, brg asasi pun naik gakk..takkan laa sampai nak mkn ubi kayu balik kott,pastu pakai baju dari kain guni???


Saya rasa la yg kena ubah gaya hidup para menteri dan wakil rakyat khususnya BN,bukan rakyat marhaean biasa yg semakin lama semakin ditindas,semakin lama semakin sengsara,semakin lama semakin merempat di bumi sendiri.


sumber:artikel psl minyak

No comments: