Tuesday, April 22, 2008

Ikan Goreng Belado



Ikan goreng belado ni (x sure ler btul/x nama resipi nie)my hubby punyer favourite.Masakan minang nie.Sumber resipinya dr mak taiping.Kalo pegi kat umah2 my hubby nyer sedara mara, kira compulsory ler lauk ni.Itu lerr my hubby pun men'compulsory'kan saya belajar buat lauk ni..ntah berapa kali buat rasa cam fail jer..skang ler baru rasa ok skit..nampak cam senang jer..tp dia nyer cili idup tu silap2 blend , hancur abiss..dah x jd..blend nyer kena manja2 jer..sbb asal2nyer mak ckp, cili tu kena giling..cam yg mak kat taiping slalu buat..tp x kuasa ler plak ummi Iman nie nak menggiling2..hehe..buat jer ler cara yg termampu..Sbb seblum nie kalo msk mmg x guna sgt cili idup nie..slalu cili kering jer..kalo bli cili idup nie buat hiasan dlm masakan jer..

Bhn2:
Ikan sardin
10 bj Cili idup
2 ulas bwg merah (mayang halus)
1 bj tomato (blend sama cili, kalo xde leh ganti ngan air asam jawa)
Garam

cara:
Goreng Ikan.Tumis bwg, mskkan bhn2 blend td..biar sampai msk,kalo x guna tomato, leh mskkan air asam, pastu mskkan garam,bila dah msk, mskkan ikan dan gaul.

No comments: