Tuesday, April 8, 2008
Tat Telur
Tat telur nie sumber resepinya drp myresipi.com,buat ari tu 1/2 jer drp bhn2 ni.Itu pun rasanya dah byk..kat atas tat tu saja deco ltk coklat smarties Iman.Bagi dia tertarik skit.
Bahan untuk Pastri:
500g Tepung gandum
125g Gula icing
250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
2 biji telur gred B
1 tsp Esen Vanila
Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Bahan untuk Inti:
250g Air
125g Gula
5 biji Telur gred B
100g Susu cair
Larutkan gula kedalam air, Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.
Cara-caranya
Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven.
Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)
Labels:
Resipi-Kuih-muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment